2014 m. kovo 18 d., antradienis

[ne] linksmi nutikimai puotos metu

1822 metų pavasarį Vilniuje lankėsi Rusijos caras (imperatorius) Aleksandras I.  Štai kokį nutikimą aprašo tuometinis Vilniaus universiteto medicinos profesorius Jozefas Frankas: „...Imperatoriaus garbei aukštuomenė surengė puotą. Be reikalo buvo įleisti studentai. Jie – gerų šeimų vaikai, bet nemokėjo elgtis didelio valdovo ir jo brolių akivaizdoje. Jaunimas atėjo linksmintis, šokti ir elgėsi ne taip, kaip derėjo prie karališkų asmenų. Dar daugiau. Vienai jaunai merginai nutiko apgailėtinas nuotykis. Ji norėjo į lauką ir per ilgai kentėjo, be to nežinojo kur eiti ir nusikakojo vidury salono. Subėgę tarnai įkaltį pašalino, pašlakstė kvepalais, bet tai neliko nuslėpta nuo imperatoriaus....“.  

2 komentarai:

  1. Tai jeigu prie karališkų asmenų taip vyko, kas dėjosi plikbajorių puotose? Tarp kitko, o kur senuosiuose VU rūmuose tuo metu buvo tualetai?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ši puota vyko ne Vilniaus universiteto patalpose. O Vilniaus universitete vienas senųjų tualetų buvo toje pastato dalyje, kuri nugriauta XIX amžiaus pradžioje, rekonstruojant Vyskupų (gubernatoriaus) rūmus (dab. Prezidentūra).

    AtsakytiPanaikinti