2014 m. kovo 14 d., penktadienis

Pasninkas Vilniaus jėzuitų kolegijoje XVIII amžiuje

Šiuo tekstuku pratęsiu pasakojimą apie Vilniaus jėzuitų kolegijos kasdienybę pagal „Vilniaus jėzuitų kolegijos 1710-1723 metų dienoraštį“. Krikščioniškieji pasninkai buvo eiliniai ir neeiliniai. Pavasarinis pasninkas yra Gavėnia, vasaros – Sekminių savaitė, rudenį pasninkaujama prieš Šv. Mykolo šventę, o žiemą – per adventą. Dar buvo pageidaujama pasninkauti trečiadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais. Neeiliniai pasninkai galėjo būti skelbiami įvairiomis progomis, dažniausiai vyskupo sprendimu. Pavyzdžiui, Vilniaus jėzuitų kolegijos gyventojai 1710 metais pasninkavo „marui atitolinti“, 1714 metų rugsėjo 23 dieną pranešta apie griežtą pasninką pirmadieniais, ketvirtadieniais ir šeštadieniais, keturias savaites „giedrai išprašyti, gyvulių marui atitolinti ir visuotinei taikai pasiekti“. Kartais tai būdavo „veiksminga“ - štai 1723 metų gegužės 20 dieną „gerbiamas tėvas rektorius dėl išprašyto lietaus pasiuntė scholastikams midaus“. Trečioji pasninko rūšis – pasninkas-bausmė. 1630 metais Kolegijoje nustatyta, kad vienos dienos pasninku su duona ir vandeniu (arba gira) bus baudžiamas tas, kuris „pasiims maisto ne laiku ar be leidimo“, panaši bausmė laukė ir girtuoklių. 
Pasninko metu pietų meniu keitėsi. Tai buvo susilaikymas nuo prabangos, be mėsos, pieno ir kiaušinių – juk šių produktų valgymas yra aukšto socialinio statuso ženklas. Kadangi krikščionybė atsirado Viduržemio jūros regione, pasninko valgiai yra kasdieniai (neprabangūs) šio regiono valgiai: duona, aliejus, žuvys. Tik tuo atveju, jei žuvies nepakakdavo ar ligoniams buvo leidžiamas „pieniškas pasninkas“, kaip tai Kolegijoje atsitiko 1710 metais, kai „paskelbtas pasninkas marui atitolinti Lukiškėse atliktas pieniškais patiekalais, nes trūko žuvų“.
Kokie patiekalai puikuodavosi ant pasninko stalo? Pavyzdžiui, 1714 metais per pasninką Kolegijos gyventojų pietums antram patiekalui skirtingomis dienomis būdavo patiekiamos silkės, lydekos, džiovinta menkė, nedideli vijūnai [tokia žuvis]. 1716 metų Kūčioms per pietus patiekti keturi įprasti patiekalai: aguonpienis, žuvys gelsvame padaže, ryžiai ir keptos žuvys. Vakarienei – žuvys ir džiovintos vynuogės su migdolais bei stiklu midaus. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą