2014 m. kovo 17 d., pirmadienis

Trumpos komposto gamybos pamokėlės

Jei pasidomėsite, kas yra kompostas kuria nors iš šiuolaikinių žodynų, rasite maždaug tokį apibrėžimą: „trąšos, gaminamos iš augalinių, mineralinių ir gyvūninių atmatų ir žemės arba durpių mišinio“. Nelabai skanu, ar ne? Tačiau 1726 metų angliškoje Johno Notto „The cooks and confectioners dictionary...“ rasime ne tik slyvų, kriaušių, serbentų ar obuolių kompostų, bet net patiekalą, pavadintą: „To stew Pidgeons to Compost“.  Prancūziškas balandžio pavadinimas šiame recepte skatina ieškoti prancūziškų „komposto“ šaknų. Tai patvirtina anglų kalbos etimologijos žodynas, primindamas dar gilesnes – lotyniškas - šio žodžio šaknis ir reikšmes „mišinys“ ar „sudėta kartu“. Taigi, kulinarijoje kompostas yra prancūziškojo kompoto sinonimas ir, dažniausiai, taikomas mums įprastesne „vaisių sirupe“ prasme.
Senojoje Lenkijos ir Lietuvos virtuvėje panašios kilmės žodžiu - „kampustu“ vadinti du dalykai: kopūstai („kampūstai“) ir raugintas pienas arba grietinėlė. Lietuviškojoje virtuvėje dar žinome varškės ir grietinės patiekalą, vadinama „kampūstu“. Europinė komposto (komputo, konputo, kompoto) reikšmė į Lietuvą, kaip ir į Angliją, atkeliauja kartu su prancūziška virtuve. Pas mus tai įvyko XVIII amžiaus antrojoje pusėje. Vojciecho Vielondkos 1783 metų „Kucharz doskonały...“ rasime ne tik visą skyrių, skirtą kompotams, bet ir iš Johno Notto žinomą „balandžių kompoto“ receptą. Šiais laikais balandžius galime keisti vištiena. Autentiškas, V. Vielondkos pateiktas, receptas skamba taip: „...apviręs balandžius nutrauk jų kaklus ir sparnelius, po to įdėk į puodą su trimis triufeliais, grybukais, paukščių kepenėlėmis, apvirta ir į keturias dalis supjaustyta veršelio užkrūčio liauka, sauja petražolių, svogūnu, česnaku, gvazdikėliais, baziliku ir gabalėliu sviesto. Puodą užkaisk, įdėk nemenką žiupsnį miltų, įpilk sultinio ir stiklinėlę balto vyno, pasūdyk, įdėk pipirų. Troškink... prieš tiekdamas įspausk citrinos sulčių arba įpilk baltojo acto...“. Jeigu Jums šis receptas atrodys per daug egzotiškas, galite laisvai eksperimentuoti: atsisakyti subproduktų, dėti daugiau ir įvairesnių daržovių – prisiminkite, juk tai „kompostas“. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą