2014 m. balandžio 15 d., antradienis

Didžioji Savaitė Jogailos dvare, AD 1394

Savaitė prieš pat Velykas, dar vadinama Didžiaja, priversdavo sukrusti visus – ir valstiečius, ir valdovus. Pažvelkime, kaip Velykoms ruoštasi ir pasninkauta Jogailos dvare 1394 metais.
Antradienį buvo įsigyta dvi kapos (60 sūrių), skirtų Velykiniams pyragams, didelis maišas baltų (pikliuotų) miltų  kepiniams, 30 saikų kvietinių miltų bei jau mūsų minėtų lašinių. Didįjį Penktadienį karalienė valgė pasninkui tinkamus kvietinių miltų ir vandens vaflius su šafranu, vadinamus plaskury, vidutinio rupumo kvietinių miltų bandeles, vadinamas zemelle ir riestainius. Šeštadienį maistas buvęs panašus, bet Velykoms nupirkta net 1200 kiaušinių. Per pačias Velykas vaišintasi senoviniu (ilgai išlaikytu) midumi.
Jei tikrai norite pajusti „karališko pasninko“ skonį – pasigaminkite šafraninių vafliukų pagal autentišką XIV amžiaus receptą. Jums reikės aukščiausios rūšies kvietinių miltų (XIV amžiuje jie buvo labai brangūs), vandens, trupučio šafrano ir druskos. Į dubenį įdėkite miltų, įpilkite vandens, truputį šafrano, druskos ir užmaišykite tešlą tirštumo kaip lietiniams. Kepti reikia vaflinėje vis patepant aliejumi, kad nepriskrustų.  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą